zaterdag 17 april 2021

Beleggen in CFD

Wanneer je al een tijdje belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” (afgekort tot CFD) vast al eens gehoord. Deze contracten zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee gemaakt kunnen worden. Er zijn ook risico’s, zeker in het geval dat je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies betekenen, waar je dan precies in investeert, hoe je ze aankoopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s van CFD-trading kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen broker en belegger over het verschil in prijs van een investering. Het kan dan op alle beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Met de broker spreek je een verschil in prijs af en wacht af tot de koers omhoog gaat of zakt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en je winsten incasseren. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient de broker juist aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog meer investeren, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze dividend aandelen hebben.

Veel voordelen

De handel in CFD is al jarenlang geliefd onder investeerders omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voor de CFD-handel losbarstte kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Door middel van CFD’s kan dat wel en dat biedt oneindige mogelijkheden voor investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je een contract aangaat. Je kunt de hele dag door handelen in CFD en je bent niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan flinke winsten maken met de handel in contracten over prijsverschil. Bij die grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Risico aan contract for difference

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt altijd verkeerd ingeschat en te rooskleurig beschouwd. Want ook al kun je gigantische winsten maken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Ondanks dat je maar een fractie hoeft in te leggen, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag aan de brokersdienst betalen. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en nimmer zomaar te beginnen met contracts for differences. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel een CFD afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verdwijnen.

Handelen in CFD

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op dalende cijfers op de beurs en daaraan veel winst te maken. In deze CFD (contract for difference) spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Dankzij de hefboom kun je nog meer winst maken. Bij de hefboom 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Stel dat je een aandeel voor 100 euro aankocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij 5 euro winst, terwijl je er destijds maar één euro voor betaalde. Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar let op: het werkt zo ook andersom en zo kan een hefboom ook tot grote verliezen leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aandelen in waterstof

De aandelen van bedrijven die in waterstof zitten zijn erg populair op dit moment. Particuliere beleggers zijn op zoek naar manieren om aa...